Egy kedvelt száraztészta királybúzából és ősbúzakorpából. Gyorsan megfő, jól fűszerezhető.
Termék részletes leírása
Fedezze fel kézmíves bio száraztésztáinkat, amelyek a különleges királybúza felhasználásával készülnek.
A Kézmíves száraztészták fő jellemzője, hogy rendkívül hosszú eltarthatósági idővel bír, mivel nem tartalmaz sem tojást sem búzacsírából származó olajat. Így a szalmonella és az avasodás is ki van zárva ebben a termékben. A száraztésztának nagyon alacsony a relatív nedvességtartalma, ezért is igen tartós.
Egészséges életmódot követők számára ideális választás, hiszen magas beltartalmi értékkel és finom ízzel párosulnak.
Tojásmentességük miatt vegán étrendhez is kiválóan illeszkednek.
Az orsó száraztészta királyliszt (kbl-120) és alakor ősbúzakorpa (10%) hozzáadásával készül.
Összetevők:
- natúr királybúzaliszt - KBL-120 (allergén: glutén)
- bio alakor ősbúzakorpa
- szűrt víz
Ajánlott főzési idő: 8-10 perc
Az összetevők származási helye:
Magyarország - Tápiószentmárton
vegyszer- és műtrágyamentes ökológiai gazdálkodásból
A királybúza csak pár évtizedes múlttal rendelkezik, de ennek ellenére az egyik legérdekesebb új gabonafajta aminek a lisztje különleges tulajdonságokkal bír.
Varga Frigyes független gabonakutató, nemesítő életműve a királybúza, ami két ősi búzából, a durum jelleget adó tönke és a gazdag fehérjetartalmú tönköly búzákból létrehozott új búzafaj. A tönke búzaféléket az ókori Egyiptomban már a Nílus mentén is termesztették. Karotin tartalma a durumbúza liszteknek kölcsönöz sárgás színt. A tönköly magas és kiváló minőségű fehérje és ásványanyag tartalommal rendelkezik. Ismeretes, hogy ha két fajt kereszteznek akkor sokszorosan felerősödhetnek az új fajtában a kiinduló fajták bizonyos alaptulajdonságai. Ez történt a királybúzával is és ezért lett népszerű ilyen rövid idő alatt. A királybúzaszem mérete kétszer nagyobb mint a nagyüzemi “normál” hibrid búzáé. A mag keményebb külső réteggel rendelkezik amiben az ásványi anyagok mennyisége jóval magasabb. A mag beltartalmi értéke - mind a keményítő, mind pedig a fehérje minőségi jellemzőit illetően - magasan kiáll az általában elterjedt kereskedelmi forgalomban kapható gabonák közül amelyet hivatalos laborvizsgálatok igazolnak. Ezért adta a nemesítő Varga Frigyes ennek a búzafajtának a “Király” nevet.
A királybúza létrehozása azért bír felbecsülhetetlen népélelmezési jelentőséggel mert a fajtából eredően kitűnően alkalmas a vegyszer- és műtrágyamentes termesztésre. Szárazságtűrő növény, bokrosodása és gyökérzete páratlanul erős, tehát jó gyomnövényelnyomó képességgel bír. A királybúza pont azért lett létrehozva, hogy általa lehetővé váljon a vegyszermentes gabona termesztése.
Sajnos Varga Frigyes 2017 nyarán eltávozott a földi világból, cserébe nekünk hagyva örökséggént amit létrehozott: a királybúzát. Fia Varga Zalán a fajtatulajdonos, Édesapja örököse aki jogilag felelős a fajta fenntartásáért.
Az általunk termesztett királybúza nem rendelkezik bio-minősítéssel, de vegyszer- és műtrágyamentes mert ökológiai termesztésből származik ami rendkívül fontos a gluténérzékenység szempontjából. A termék árának mérséklése miatt ezt az információt nem tüntettem fel a címkén. A bio- vagy ökológiai minősítések igen költségesek és szigorú szabályokhoz kötöttek.
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!