Közkedvelt tészta forma, ami csak királybúzából és szűrt vízből készül. Gyorsan megfő, rakott ételekhez kiváló választás.
Termék részletes leírása
Fedezze fel kézmíves bio száraztésztáinkat, amelyek a különleges királybúza felhasználásával készülnek.
A Kézmíves száraztészták fő jellemzője, hogy rendkívül hosszú eltarthatósági idővel bír, mivel nem tartalmaz sem tojást sem búzacsírából származó olajat. Így a szalmonella és az avasodás is ki van zárva ebben a termékben. A száraztésztának nagyon alacsony a relatív nedvességtartalma, ezért is igen tartós.
Egészséges életmódot követők számára ideális választás, hiszen magas beltartalmi értékkel és finom ízzel párosulnak.
Tojásmentességük miatt vegán étrendhez is kiválóan illeszkednek.
Összetevők:
- natúr királybúzaliszt - KBL-120 (allergén: glutén)
- szűrt víz
Ajánlott főzési idő: 8-10 perc
Az összetevők származási helye:
Magyarország - Tápiószentmárton
vegyszer- és műtrágyamentes ökológiai gazdálkodásból
A királybúza csak pár évtizedes múlttal rendelkezik, de ennek ellenére az egyik legérdekesebb új gabonafajta aminek a lisztje különleges tulajdonságokkal bír.
Varga Frigyes független gabonakutató, nemesítő életműve a királybúza, ami két ősi búzából, a durum jelleget adó tönke és a gazdag fehérjetartalmú tönköly búzákból létrehozott új búzafaj. A tönke búzaféléket az ókori Egyiptomban már a Nílus mentén is termesztették. Karotin tartalma a durumbúza liszteknek kölcsönöz sárgás színt. A tönköly magas és kiváló minőségű fehérje és ásványanyag tartalommal rendelkezik. Ismeretes, hogy ha két fajt kereszteznek akkor sokszorosan felerősödhetnek az új fajtában a kiinduló fajták bizonyos alaptulajdonságai. Ez történt a királybúzával is és ezért lett népszerű ilyen rövid idő alatt. A királybúzaszem mérete kétszer nagyobb mint a nagyüzemi “normál” hibrid búzáé. A mag keményebb külső réteggel rendelkezik amiben az ásványi anyagok mennyisége jóval magasabb. A mag beltartalmi értéke - mind a keményítő, mind pedig a fehérje minőségi jellemzőit illetően - magasan kiáll az általában elterjedt kereskedelmi forgalomban kapható gabonák közül amelyet hivatalos laborvizsgálatok igazolnak. Ezért adta a nemesítő Varga Frigyes ennek a búzafajtának a “Király” nevet.
A királybúza létrehozása azért bír felbecsülhetetlen népélelmezési jelentőséggel mert a fajtából eredően kitűnően alkalmas a vegyszer- és műtrágyamentes termesztésre. Szárazságtűrő növény, bokrosodása és gyökérzete páratlanul erős, tehát jó gyomnövényelnyomó képességgel bír. A királybúza pont azért lett létrehozva, hogy általa lehetővé váljon a vegyszermentes gabona termesztése.
Sajnos Varga Frigyes 2017 nyarán eltávozott a földi világból, cserébe nekünk hagyva örökséggént amit létrehozott: a királybúzát. Fia Varga Zalán a fajtatulajdonos, Édesapja örököse aki jogilag felelős a fajta fenntartásáért.
Az általunk termesztett királybúza nem rendelkezik bio-minősítéssel, de vegyszer- és műtrágyamentes mert ökológiai termesztésből származik ami rendkívül fontos a gluténérzékenység szempontjából. A termék árának mérséklése miatt ezt az információt nem tüntettem fel a címkén. A bio- vagy ökológiai minősítések igen költségesek és szigorú szabályokhoz kötöttek.
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!